کاتتر گذاری برای دیالیز صفاقی

مراقبتهای قبل و پس از عمل کاتترگذاری

از زمان کاندید بیمار برای کاتتر گذاری دیالیز صفاقی آمادگی روحی برای بیمار شروع می شود، اطلاعات بتدریج در حدی که اضطراب وی را کاهش دهد د اده می شود در مورد نحوه جراحی، بیهوشی، مراقبت قبل و پس از عمل نیز توضیحاتی داده می شود، باید اطلاعات برحسب درک بیمار داده شود و بهتر است یک پرستار که مسئول آموزش بیمار است در اتاق عمل نیز حضور داشته باشد که خود عاملی جهت کاهش اصطراب بیمار می باشد.

سایر موارد:

آمادگی پوست: زدودن موهای شکم بیمار پیش از عمل ضروری است.

آمادگی روده ای شب قبل از عمل کاتترگذاری: باید به بیمار غذای سبک داده شود در صورت لزوم یک ملین صغیف استفاده کند و سپس NPO باشد، مثانه نیز از 3-1 ساعت قبل از عمل باید تخلیه شود.

گرفتنIV Line پیش از عمل و تزریق یک گرم  سفازولین به صورت وریدی یک ساعت پیش از عمل ضروری است.

پس از عمل کاتتر گذاری مانند هر عمل دیگر باید بیمار از نظر خونریزی و نیز علایم حیاتی کنترل شود.

بیمار در وضعیت خوابیده به پشت باشد و استراحت مطلق ( حداقل 24 ساعت ) و از انجام فعالیتهای که فشار داخل شکم را افزایش می دهد مثل سرفه زیاد، تهوع، گریه کردن، خم کردن زانو و نشستن اجتناب نماید.

مدت بستری بیمار در بیمارستان بستگی به نوع بیهوشی ( LOCAL,GA) و وضعیت عمومی بیمار دارد، پیش از مرخص شدن رادیوگرافی ایستاده لگن جهت بررسی وضعیت کاتتر داخل صفاق گرفته می شود.

دیالیز صفاقی باید حداکثر 10 تا 14 روز پس از گذاشتن کاتتر و در افراد دیابتی سه هفته بعد انجام شود تازخم بهبود یابد و CUFF کاملا رشد پیدا کند و ریسک عفونت و لیک به حداقل برسد.

اولین جلسه شروع برنامه اصلی دیالیز صفاقی با حجم کم و در حالی که بیمار به پشت خوابیده انجام می شود و بتدریج به حجم محلول دیالیز افزوده می شود و در عرض یک هفته به حجم محلول دیالیز ایده آل رسیده خواهد شد.

در صورتی که نیاز باشد دیالیز صفاقی بیمار بلافاصله پس از قراردادن کاتتر انجام شودیا پیش از گذشتن حداکثر زمان، می توان از مایع دیالیز با حجم کم ( کمتر از 1500سی سی ) در وضعیت خوابیده به پشت استفاده کرد.

حداقل 3-2 روز بطور ایده ال 10-8 روز پانسمان ناحیه E.S تعویض نمی شود مگر ترشحات زیاد زیر پانسمان باشد

بخیه های ناحیه عمل جهت جلوگیری از تشکیل اسکار و نشت مایع بهتر است 15 روز پس از عمل کشیده شود.